E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny
Kategorie: barviva
Košenila je přírodní červené barvivo, extrahované vodou z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus, žijícího na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech a dalších místech. Při výrobě barviva se hmyz usmrcuje ponořením do horké vody, parou, vysoušením na slunci či teplem v pecích. Košenilu je často nutno konzervovat benzoanem sodným (E 211). Karmín je přečištěné barvivo, vyráběné z košenily (jedná se o směs kyseliny karmínové a jejího hlinitého či hořečnatého laku).
Tato stabilní barviva se přidávají do cukrovinek (lentilky a bonbóny), jogurtů, zmrzlin, džemů, žvýkaček, instantních polévek, alkoholických i nealkoholických nápojů, „krabích“ tyčinek a mnoha dalších potravin. Setkáme se s nimi i ve farmaceutických výrobcích, kde se používají jako barvivo potahovaných tabletek, a v kosmetických přípravcích, například rtěnkách a očních stínech.
Látky způsobují u citlivých jedinců alergické reakce, které se mohou projevit například vyrážkou. Košenila je také spojována s dětskou hyperaktivitou. Vegetariáni pozor, barvivo se získává ze sušeného hmyzu a může obsahovat živočišné bílkoviny!
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.