E 280 Kyselina propionová
Kategorie: konzervanty
Kyselina propionová vzniká jako vedlejší produkt kvašení a nachází se přirozeně například v pivu. Fermentací cukrů bakteriemi vzniká také v některých mléčných výrobcích, například v sýrech typu ementál. Tento konzervant zabraňuje růstu plísní a částečně i bakterií a účinkuje také jako ochucující látka. Používá se v chlebové a cukrářské mouce jako inhibitor plísní a nitkovitosti chleba a zabraňuje růstu plísní v sýrech a pomazánkách.
Kyselina propionová tvoří přirozenou součást některých potravin a u většiny lidí se nedostaví žádné nežádoucí účinky po její konzumaci. Někteří lidé však mohou být na kyselinu propionovou a propionany přecitlivělí. Mezi citované příznaky patří bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání močit. Není příliš pravděpodobné, že zrovna vy patříte mezi citlivé osoby, pokud však míváte po jídle nějaké potíže, můžete se pokusit vysledovat, zda souvisí s přítomností kyseliny propionové a propionanů v konzumovaných potravinách. Ostatní lidé mohou tuto látku považovat za neškodnou.
V České republice je povoleno použití kyseliny propionové ke konzervaci různých druhů chleba s trvanlivostí delší než 7 dní, baleného jemného pečiva a cukrářských výrobků z mouky. Dříve nebyla v ČR povolena jako přídatná látka.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.