Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 280 Kyselina propionová

Kategorie: konzervanty

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Potenciální alergen Potenciální alergen

Kyselina propionová vzniká jako vedlejší produkt kvašení a nachází se přirozeně například v pivu. Fermentací cukrů bakteriemi vzniká také v některých mléčných výrobcích, například v sýrech typu ementál. Tento konzervant zabraňuje růstu plísní a částečně i bakterií a účinkuje také jako ochucující látka. Používá se v chlebové a cukrářské mouce jako inhibitor plísní a nitkovitosti chleba a zabraňuje růstu plísní v sýrech a pomazánkách.

Kyselina propionová tvoří přirozenou součást některých potravin a u většiny lidí se nedostaví žádné nežádoucí účinky po její konzumaci. Někteří lidé však mohou být na kyselinu propionovou a propionany přecitlivělí. Mezi citované příznaky patří bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání močit. Není příliš pravděpodobné, že zrovna vy patříte mezi citlivé osoby, pokud však míváte po jídle nějaké potíže, můžete se pokusit vysledovat, zda souvisí s přítomností kyseliny propionové a propionanů v konzumovaných potravinách. Ostatní lidé mohou tuto látku považovat za neškodnou.

V České republice je povoleno použití kyseliny propionové ke konzervaci různých druhů chleba s trvanlivostí delší než 7 dní, baleného jemného pečiva a cukrářských výrobků z mouky. Dříve nebyla v ČR povolena jako přídatná látka.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.