E 281 Propionan sodný (Propionát sodný)
Kategorie: konzervanty
Propionan sodný je konzervant, který zabraňuje růstu plísní a vzniku nitkovitosti u chleba a pečiva. Zároveň dodává pokrmům chuť. Používá se v nekynutých těstech místo propionanu vápenatého, protože vápník nepříznivě ovlivňuje funkci kypřidel. Setkáme se s ním při výrobě pekařských a cukrářských výrobků například v litém perníku, punčovém dezertu a buchtičkách.
Stejně jako kyselina propionová se i propionan sodný považuje za bezpečnou látku, která u většiny lidí nevyvolává žádné nežádoucí účinky. Někteří lidé však mohou být na propionan sodný přecitlivělí. Mezi citované příznaky patří bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání močit. Pokud taková souvislost skutečně existuje, jedná se pravděpodobně o individuální reakci citlivých jedinců. Trpíte-li však bolestmi hlavy nebo dalšími citovanými potížemi, můžete se pokusit vypozorovat, zda mají vaše potíže souvislost s konzumací propionanu sodného.
Propionan sodný nebyl v minulosti povolen v České republice jako přídatná látka. Nyní je povoleno jeho použití ke konzervaci různých druhů chleba s trvanlivostí delší než 7 dní, baleného jemného pečiva a cukrářských výrobků z mouky.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.