E 122 Azorubin (syn. Carmoisin, Azorubin Extra, Red 10, Cl potravinářská červeň 3, Karmoisin)
Kategorie: barviva
Jedná se o červené syntetické azobarvivo přidávané do nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, cukrovinek například lentilky, marcipánu, želé, zmrzlin, mléčných výrobků a konzervovaného ovoce. Je také součástí syntetických potravinářských barev pro domácnost a používá se k barevnému odlišení pilulek. Azorubin byl v minulosti ČZPI odhalen i v potravinách, ve kterých je ze zákona zakázán.
U pokusných zvířat nevyvolával azorubin žádné nežádoucí reakce. U citlivých jedinců (často se jedná o lidi trpící nesnášenlivostí aspirinu a astmatiky) se mohou po požití dostavit reakce podobné alergii (např. kopřivka) a různé další projevy nesnášenlivosti. Stejně jako ostatní azobarviva je i azorubin spojován s dětskou hyperaktivitou.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.