E 282 Propionan vápenatý (Propionát vápenatý)
Kategorie: konzervanty
Propionan vápenatý se používá jako konzervant, který zabraňuje plesnivění a nitkovitosti chleba a pečiva. V některých zemích se používá při výrobě sýrů, sladkostí, sladkých náplní, džemů a želé.
Pro propionan vápenatý a jeho možné nežádoucí účinky platí v podstatě totéž, co pro propionan sodný (E 281). U většiny lidí se však neprojevují žádné nežádoucí účinky této látky. Někteří lidé však mohou být na propionan vápenatý přecitlivě- lí. Mezi citované příznaky patří bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání močit.
Propionan vápenatý nebyl v minulosti povolen jako přídatná látka. Nyní je v České republice povoleno jeho použití ke konzervaci různých druhů chleba s trvanlivostí delší než 7 dní, baleného jemného pečiva a cukrářských výrobků z mouky.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.