E 290 Oxid uhličitý (Suchý led)
Kategorie: balicí plyny, regulátory kyselosti, rozpouštědla
Oxid uhličitý je plyn zodpovědný za bublinky v limonádách a nadýchané kypřené pečivo. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím, jako hnací plyn u obalů pod tlakem (například u šlehačky ve spreji), jako balicí plyn, probublávací látka a látka upravující pH. Při výrobě kávy a čaje bez kofeinu účinkuje jako rozpouštědlo. Oxid uhličitý v pevném stavu se nazývá suchý led a používá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Vypařující se oxid uhličitý zároveň brání množení mikrobů na povrchu chlazené potraviny.
Oxid uhličitý umocňuje účinek alkoholu, což se projevuje při konzumaci míchaných nápojů a šumivých vín. V České republice se smí oxid uhličitý používat ve všech potravinách.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.