Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 290 Oxid uhličitý (Suchý led)

Kategorie: balicí plyny, regulátory kyselosti, rozpouštědla

Oxid uhličitý je plyn zodpovědný za bublinky v limonádách a nadýchané kypřené pečivo. Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím, jako hnací plyn u obalů pod tlakem (například u šlehačky ve spreji), jako balicí plyn, probublávací látka a látka upravující pH. Při výrobě kávy a čaje bez kofeinu účinkuje jako rozpouštědlo. Oxid uhličitý v pevném stavu se nazývá suchý led a používá se při přepravě a uskladňování potravin za nízkých teplot. Vypařující se oxid uhličitý zároveň brání množení mikrobů na povrchu chlazené potraviny.

Oxid uhličitý umocňuje účinek alkoholu, což se projevuje při konzumaci míchaných nápojů a šumivých vín. V České republice se smí oxid uhličitý používat ve všech potravinách.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.