Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 123 Amarant (Cl potravinářská červeň 9, syn. Viktoriarubin O, FD&C Red 2)

Kategorie: barviva

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Omezte Omezte
Nevhodné pro děti Nevhodné pro děti
Potenciální alergen Potenciální alergen

Amarant je syntetické modročervené azobarvivo. Ve světě se používá v nealkoholických nápojích, zmrzlinách, práškových směsích na výrobu dezertů, v džemech a náplních s ovocnou příchutí. V ČR je použití amarantu ze zákona značně omezeno, přesto byl kontrolou ČZPI odhalen i v potravinách, ve kterých je zakázán (například ve víně).

Původní studie prováděné v USA neprokázaly žádné škodlivé účinky. Avšak studie provedené ruskými vědci v letech 1968 a 1970 naznačily, že látka způsobuje u pokusných zvířat rakovinu a poškozuje vývoj plodu. Americká FDA nejdříve tyto dvě studie zamítla s tím, že existuje spousta testů prokazujících nezávadnost amarantu. O něco později se však rozhodla provést vlastní studii, během které byl skutečně potvrzen zvýšený výskyt zhoubných novotvarů mezi krysími samicemi. V roce 1975 byla ustanovena zvláštní komise pro posouzení této záležitosti. Komise se usnesla na tom, že původní toxikologické studie nesplňovaly všechny požadavky na testování zvířat. Na základě tohoto rozhodnutí FDA v roce 1976 amarant zakázala jako možný karcinogen. Látka navíc způsobuje alergické reakce (např. kopřivku) u citlivých jedinců, mezi které mohou údajně patřit astmatici a lidé trpící nesnášenlivostí aspirinu.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.