E 311 Oktylqallát
Kategorie: antioxidanty
Oktylgallát je antioxidant, který zpomaluje žluknutí tuků a olejů. Je dobře rozpustný v olejích, a proto se někdy používá místo propylgallátu (E 310), který se v olejích rozpouští špatně. Obvykle se vyskytuje v tucích, margarínech a olejích. Galláty zesilují účinek antioxidantů BHA (E 320) a BHT (E 321).
Látka není vhodná pro nemluvňata a malé děti a může způsobovat podráždění žaludku a pokožky. Studie na zvířatech naznačily možný vliv na rozmnožování, u pokusných krys podávání 0,5% ve stravě způsobilo zvýšenou úmrtnost mláďat a snížené přírůstky na váze (úmrtnost se dramaticky snížila, když byla mláďata kojena samicemi v kontrolní skupině - tj. těmi samicemi, které nekonzumovaly oktylgallát - a naopak, úmrtnost mláďat z kontrolní skupiny se zvýšila, když byla kojena testovanými samicemi). Galláty mohou vyvolávat kontaktní dermatitidy, kterými občas trpí pekaři a další pracovníci přicházející často do styku s těmito látkami. Byly také pozorovány reakce (otoky, rudnutí) na sliznici ústní dutiny při pití nápojů obsahujících oktylgallát.
V České republice se smí oktylgallát používat jako antioxidant v omezené míře a množství v následujících potravinách: tuky a oleje pro hromadnou výrobu tepelně opracovaných potravin, oleje a tuky pro smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo a skopový lůj, sypké směsi pro přípravu moučníků, snacky na bázi obilovin,sušené mléko pro prodejní automaty, dehydrované přípravky pro polévky a vývary, kořenící přípravky, studené omáčky, majonézy, dehydrované maso, výrobky z oře- chových jader, předvařené cereálie, sušené brambory v prášku a žvýkačky. V USA je jeho použití v potravinách povoleno.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.