E 315 Kyselina erythorbová (syn. kyselina isoaskorbová)
Kategorie: antioxidanty
Tento antioxidant pomáhá vytvářet a udržovat červenou barvu uzených masných výrobků, urychluje uzení, omezuje oxidaci přítomných tuků a zabraňuje vzniku rakovinotvorných nitrosoaminů. Zlepšuje účinek tokoferolů (E 306 - E 309) v tucích a olejích. Kombinace kyseliny erythorbové a kyseliny citronové (E 330) může nahradit siřičitany v mražených plodech moře, salátové zelenině a jablcích.
Žádné nežádoucí účinky kyseliny erythorbové nejsou známy. Sloučenina je velmi podobná vitaminu C (E 300), neúčinkuje však jako vitamin. Látka se oxiduje rychleji než vitamin C, a tím jej chrání před oxidací. Chce-li tedy výrobce zajistit obsah vitaminu C v potravině, může použít kyselinu erythorbovou jako antioxidant.
V České republice se smí kyselina erythorbová používat jako antioxidant v omezené míře a množství v následujících potravinách: masné výrobky, polokonzervy a konzervy z ryb, rybí výrobky a zmrazené a hluboce zmrazené ryby s červenou pokožkou.
Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.