- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Balicí plyny plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu před, během nebo po plnění potraviny do obalu. Používá se argon, helium, dusík. Propelanty nebo- li hnací plyny pak pod tlakem vytlačují potravinu z obalu například u šlehačky ve spreji. Potraviny u kterých byla trvanlivost prodloužena použitím balicích plynů, se na obalu označí slovy "Baleno v ochranné atmosféře".
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 290 | Oxid uhličitý (Suchý led) |
![]() |
E 938 | Argon |
![]() |
E 939 | Helium |
![]() |
E 941 | Dusík |
![]() |
E 948 | Kyslík |
![]() |
E 949 | Vodík |
![]() |