- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Zpevňující látky činí tkáně ovoce a zeleniny pevnými nebo křehkými nebo tuto pevnost udržují a dále látky, které reakcí se želírujícími látkami ztužují gely. Zpevňující látky udržují pevnost a strukturu například u zavařených hrušek, konzervovaných meruněk nebo rajčat, které by bez nich byly měkčí nebo se dokonce v konzervách rozpadaly. Často jsou rozpustné ve vodě, a proto snadno pronikají do zpevňovaných součástí potraviny. Mezi zpevňující látky patří například hydroxid vápenatý (E 526), citronan vápenatý (E 333) a také běžný cukr.
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 263 | Octan vápenatý | Ano |
E 333 | Citronany vápenaté (Citráty vápenaté, Dicitronan monovápenatý, Dicitronan divápenatý, Dicitronan trivápenatý, dihydrogencitrát vápenatý) | Ano |
E 520 | Síran hlinitý | Ano |
E 526 | Hydroxid vápenatý (Hašené vápno) | Ano |
E 529 | Oxid vápenatý (Vápno) | Ano |