- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Lešticí látky po nanesení na vnější povrch udělují potravině lesklý vzhled nebo vytváří ochranný povlak. Povlaky, které jsou jedlé nebo které jsou snadno odstranitelné, se nepovažují za leštící látky. Leštící látky se používají hlavně k úpravě povrchu ovoce a zeleniny nebo například k leštění cukrovinek, čokolády, drobného trvanlivého pečiva s polevou, ořechových jader, zrnkové kávy a doplňků stravy. Povrchové filmy se aplikovaná na různé dražé, bonbóny a cukrovinky, udržují tvar a zvyšují chuť a přitažlivost. Lesklý povrch je často žádán u cukrovinek, například oříšků v čokoládě a podobných výrobků. Citrusovým plodům, jablkům a hruškám dodávají lesk, zabraňují zmenšování hmotnosti a v případě citrusů účinkují jako nosiče fungicidů. Povrchové filmy zabraňují u zeleniny ztrátám vody a poškození povrchu během transportu a zlepšují vzhled a tím i prodejnost. Nejčastěji se takto upravují rajčata, okurky, někde i papriky, dýně a další druhy. Jedlé povrchové filmy mohou v některých potravinách napomáhat aplikaci aromatických látek (účinkovat jako nosiče aroma), které jsou většinou kapalné.
Ochranné povrchové filmy mohou obsahovat různé přídatné látky, které mají za úkol chránit povrch potraviny. Jedná se například o konzervanty (kyseliny benzoovou - E 210, sorbovou - E 200 a propionovou - E 280 a jejich soli) a antioxidanty (které mohou v povrchových filmech chránit ořechy před žluknutím). Citrusové plody jsou často ošetřeny fungicidy, např. thiabendazolem (E 233) či kyselinou sorbovou (E 200).
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 570 | Mastné kyseliny (Stearin) | Ano |
E 901 | Včelí vosk, bílý a žlutý | Ano |
E 902 | Kandelilový vosk (Vosk candelilla) | Ano |
E 903 | Karnaubský vosk | Ano |
E 904 | Šelak (Bělený šelak) | Ano |
E 905 | Mikrokrystalický vosk (Ropný vosk) | Ano |
E 907 | Hydrogenovaný poly-1-decen | Ano |
E 912 | Estery kyseliny montanové (Estery montanových kyselin) | Ano |
E 914 | Oxidovaný polyethylenový vosk | Ano |
E 953 | Isomalt | Ne |
E 1205 | Bazický kopolymer methakrylátu | Ano |