- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Emulgátory jsou látky. které umožňují tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují. Používají se při výrobě celé řady potravin - jemného pečiva a cukrářských výrobků, emulgovaných tuků, zmrzlin, dezertů, cukrovinek, kakaových a čokoládových výrobků, žvýkaček, emulgovaných omáček, tepelně opracovaných masných výrobků, práškových náhrad mléka a smetany, emulzních likérů, různých doplňků stravy a potravin ke snižování hmotnosti a mnoha dalších.
I když jsou voda a olej navzájem nemísitelné, denně se setkáváme s potravinami, ve kterých jsou tyto dvě složky ve směsi - v majonézách, margarínech či mražených krémech. Systém, který se skládá z jedné či více kapalin, rozptýlených v jiné kapalině, se kterou se navzájem nemísí, se nazývá emulze. Takový systém je obvykle nestabilní a jednotlivé složky se mohou snadno oddělit. Můžeme například spatřit olej na povrchu salátové zálivky. Emulgátory napomáhají při výrobě emulzí a vzniklé emulze často i stabilizují. Toto však není jediná funkce emulgátorů v potravinách.
U pekařských výrobků mohou emulgátory usnadnit výrobu a zlepšit pekařskou „kvalitu“ - výsledný výrobek má větší objem. Některé emulgátory změkčují chlebovou střídku. Měkká střídka je charakteristická pro čerstvý chléb. Takto upravený výrobek se sice zdá čerstvý, ve skutečnosti ale může být i čtyři dny starý. Tímto se dostáváme k dalšímu úskalí potravinářských aditiv. Jimi obohacené výrobky se totiž mohou zdát lepší, než ve skutečnosti jsou - čerstvější, větší, těžší a poctivější. Avšak zdání v podobných případech klame.
Některé emulgátory mají schopnost stabilizovat pěny a přidávají se proto do různých sypkých směsí pro výrobu dezertů a do šlehaných krémů. Jiné zase tvorbu pěn potlačují, a používají se proto při zpracování mléka a vajec.
Emulgátory najdeme také v mražených krémech zmrzlinách, kde usnadňují výrobu a přispívají k větší „nadýchanosti“ výrobku. Mražené krémy se totiž prodávají na objem - kupujeme například 1 litr zmrzliny a ne 1 kilogram. Čím nadýchanější je zmrzlina, tím vyjde výrobce levněji. Emulgátory dále změkčují cukrovinky, stabilizují tuky, snižují prskání oleje při smažení, kontrolují viskozitu tekuté čokolády, zlepšují rozpustnost instantních nápojů a ovlivňují krystalizaci tuků.
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 322 | Lecitiny (Fosfatidy, Fosfolipidy) | Ano |
E 331 | Citronany sodné (Citráty sodné, Citronan monosodný, Citronan disodný, Citronan trisodný, dihydrogencitrát sodný, hydrogencitrát sodný) | Ano |
E 335 | Vinany sodné (Vinan monosodný, Hydrogenvinan sodný, Vinan disodný, dihydrogenvinan sodný) | Ano |
E 337 | Vinan sodno-draselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) | Ano |
E 339 | Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany či MonofosforeËnany) - Dihydrogenfosforečnan sodný (Primární fosforečnan sodný), Hydrogenfosforečnan disodný (Sekundární fosforečnan sodný), Fosforečnan trisodný (Terciální fosforečnan sodný) | Ano |
E 340 | Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany či Monofosforečnany) - Dihydrogenfosforečnan draselný (Primární fosforečnan draselný), Hydrogenfosforečnan didraselný (Sekundární fosforečnan draselný), Fosforečnan tridraselný (TerciálnÌ fosforečnan draselný) | Ano |
E 400 | Kyselina alginová | Ano |
E 402 | Alginan draselný (Alginát draselný) | Ano |
E 403 | Alginan amonný (Alginát amonný) | Ano |
E 405 | Propan-l,2-diolalqinát (propylenqlykolalqinát) | Ano |
E 406 | Agar (Agar-agar, Gelosa, bengálská, ceylonská, čínská nebo japonská vyzina) | Ano |
E 412 | Guma guar (Guma cyamopsis, Guarová mouka, Guarová guma) | Ano |
E 413 | Traqant (Guma tragant) | Ano |
E 414 | Arabská guma (Akáciová guma) | Ano |
E 416 | Guma karaya (Indický tragant, Guma sterculia) | Ano |
E 420 | Sorbitol (Sorbit, Sorbol) | Ne |
E 426 | Sojová hemicelulosa | Ano |
E 431 | Polyoxyethylen (40) stearan (Polyoxyethylen (40) monostearát, Polyoxyl(40)stearát) | Ano |
E 432 | Polyoxyethylensorbitanmonolaurát /Polysorbate 20/ (Polysorbát 20, Tween 20) | Ano |
E 433 | Polyoxyethylensorbitanmonooleát /Polysorbate 80/ (Polysorbát 80, Tween 80) | Ano |
E 434 | Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát (Polysorbate 40) | Ano |
E 435 | Polyoxyethylensorbitanmonostearát (Polysorbate 60, Tween 60) | Ano |
E 436 | Polyoxyethylensorbitantristearát (Polysorbát 65, Tween 65) | Ano |
E 442 | Amonné soli fosfatidových kyselin (emulgátor RM, emulgátor LM, fosfatidy amonné) | Ano |
E 444 | Isobutyrát octanu sacharosy (Acetát-isobutyrát sacharosy, SAIB, Octanisomáselnan sacharosy) | Ano |
E 445 | Glycerolestery dřevných pryskyřic (Glycerolester borovicové pryskyřice, Pryskyřičný ester) | Ano |
E 450 | Difosforečnany (Pyrofosforečnany (Difosforečnan disodný, trisodný, tetrasodný, didraselný, tetradraselný, divápenatý, Dihydrogendifosforečnan vápenatý) | Ano |
E 452 | Polyfosforečnany (Metafosforečnany - Polyfosforečnan sodný -Grahamova či Maddrellova sůl, Polyfosforečnan draselný -Kurrolova sůl, Polyfosforečnan sodnovápenatý, Polyfosforečnan vápenatý) | Ano |
E 460 | Cellulosa (Mikrokrystalická· celulóza -Celulózový gel, Prášková celulóza) | Ano |
E 461 | Methylcelulosa (Methylether celulózy) | Ano |
E 462 | Ethylcelulosa | Ano |
E 463 | Hydroxypropylcelulosa (Hydroxypropylether celulózy) | Ano |
E 464 | Hydroxypropylmethylcelulosa | Ano |
E 465 | Ethylmethylcelulosa (Methylethylcelulóza) | Ano |
E 466 | Karboxymethylcelulosa (syn. Celulosová guma, CMC, Sodná sůl karboxymethylcelulózy) | Ano |
E 469 | Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulosa (syn. Enzymově hydrolyzovaná celulosová guma) | Ano |
E 470 (a) | Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin | Ano |
E 470 (b) | Hořečnaté soli mastných kyselin | Ano |
E 471 | Mono a diglyceridy mastných kyselin (z jedlých tuků) | Ano |
E 472 | Estery mono-a diglyceridů mastných kyselin s (a) kyselinou octovou, (b) mléčnou, (c) citrónovou, (d) vinnou, (e) mono- a diacetylvinnou ;(f) Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou a vinnou | Ano |
E 473 | Estery sacharosy s mastnými kyselinami (estery sacharosy s mastnými kyselinami z jedlých tuků, cukroestery) | Ano |
E 474 | Sacharoglyceridy (Cukroglyceridy, Cukerné glyceridy) | Ano |
E 475 | Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) | Ano |
E 476 | Polyglycerolpolyricinoleát | Ano |
E 477 | Estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami (Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami) | Ano |
E 479 b | Směsný produkt interakce tepelně opracovaného sojového oleje s mono- a diglyceridy mastných kyselin (Tepelně zoxidovaný olej sojových bobů zreagovaný z mono- a diglyceridy mastných kyselin, TOSOM) | Ano |
E 481 | Stearoyl-2-mléčnan sodný (stearoyl-2-laktylát sodný) | Ano |
E 482 | Stearoyl-2-mléčnan vápenatý (stearoyl-2-laktylát vápenatý) | Ano |
E 491 | Sorbitanmonostearát (Monostearát sorbitolu, Spon 60) | Ano |
E 492 | Sorbitantristearát (Tristearát sorbitolu, Spon 65) | Ano |
E 493 | Sorbitanmonolaurát (Monolaurát sorbitolu) | Ano |
E 494 | Sorbitanmonooleát (Monooleát sorbitolu) | Ano |
E 495 | Sorbitanmonopalmitát (Monopalmitát sorbitolu, Spon 40) | Ano |
E 540 | Difosforečnan vápenatý | Ano |
E 541 | Fosforečnan sodno-hlinitý | Ano |
E 543 | Polyfosforečnany vápenaté a sodné | Ano |
E 545 | Polyfosforečnan amonný | Ano |
E 546 | Difosforečnan hořečnatý | Ano |
E 572 | Stearan hořečnatý | Ano |
E 900 | Dimethylpolysiloxan (Polydimethylsiloxan, Dimethylsilikonové olej) | Ano |
E 921 | L-cystin | Ano |
E 965 | Maltitol (i) Maltitol, (ii) Maltitol sirup | Ne |
E 967 | Xylitol | Ano |
E 968 | Erytritol | Ano |
E 1201 | Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon) | Ano |
E 1520 | Propan-1,2-diol (Propylenglykol, syn.Propandiol) | Ano |