- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Stabilizátory mají za úkol udržovat potraviny ve stavu, v jakém opouštějí brány výrobního závodu. Často se jedná o potraviny tvořené složkami, které se za normálních podmínek nemísí a které mají tendenci se časem znovu oddělit (např. usazování kakaa na dně čokoládového mléka). Stabilizátory pak tomuto oddělení složek zabraňují. Často se s nimi setkáme spolu s emulgátory v emulzích, kde zabraňují oddělení vody a oleje. Stabilizátory však mohou také zajišťovat stálost barvy a eventuálně i dalších vlastností výrobku. K nejčastěji používaným stabilizátorům patří modifikované škroby a rostlinné gumy.
Odborně jsou stabilizátory látky, které umožňují udržovat fyzikální vlastnosti potraviny. Stabilizátory patří mezi látky, které umožňují udržování homogenní disperze dvou nebo více nemísitelných látek v potravině, například při výrobě zmrzlin, emulgovaných tuků, emulzních likérů, studených omáček, dezertů atp. Stabilizátory se dále používají ke stabilizaci, posilování a udržování zbarvení potraviny. Dále sem patří látky, které stabilizují, udržují nebo posilují existující zbarvení potraviny.
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 170 | Uhličitan vápenatý (Cl pigment bílý 18); (i) Uhličitan vápenatý (ii) Hydrogenuhličitan vápenatý | Ano |
E 249 | Dusitan draselný | Ne |
E 250 | Dusitan sodný | Ne |
E 251 | Dusičnan sodný (Chilský ledek) | Ne |
E 252 | Dusičnan draselný (Ledek) | Ne |
E 263 | Octan vápenatý | Ano |
E 327 | Mléčnan vápenatý (Laktát vápenatý) | Ano |
E 331 | Citronany sodné (Citráty sodné, Citronan monosodný, Citronan disodný, Citronan trisodný, dihydrogencitrát sodný, hydrogencitrát sodný) | Ano |
E 332 | Citronany draselné (Citráty draselné, Citronan monodraselný, Citronan tridraselný, dihydrogencitrát draselný) | Ano |
E 335 | Vinany sodné (Vinan monosodný, Hydrogenvinan sodný, Vinan disodný, dihydrogenvinan sodný) | Ano |
E 336 | Vinan draselný (Vinan monodraselný, dihydrogenvinan draselný, Tartarát monodraselný), Vinan didraselný) | Ano |
E 337 | Vinan sodno-draselný (Seignettova sůl, Rochelleská sůl) | Ano |
E 339 | Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany či MonofosforeËnany) - Dihydrogenfosforečnan sodný (Primární fosforečnan sodný), Hydrogenfosforečnan disodný (Sekundární fosforečnan sodný), Fosforečnan trisodný (Terciální fosforečnan sodný) | Ano |
E 340 | Fosforečnany draselné (Orthofosforečnany či Monofosforečnany) - Dihydrogenfosforečnan draselný (Primární fosforečnan draselný), Hydrogenfosforečnan didraselný (Sekundární fosforečnan draselný), Fosforečnan tridraselný (TerciálnÌ fosforečnan draselný) | Ano |
E 400 | Kyselina alginová | Ano |
E 401 | Alginan sodný (Alginát sodný) | Ano |
E 402 | Alginan draselný (Alginát draselný) | Ano |
E 403 | Alginan amonný (Alginát amonný) | Ano |
E 404 | Alginan vápenatý (Alginát vápenatý) | Ano |
E 405 | Propan-l,2-diolalqinát (propylenqlykolalqinát) | Ano |
E 406 | Agar (Agar-agar, Gelosa, bengálská, ceylonská, čínská nebo japonská vyzina) | Ano |
E 407 | Karaqenan (Gelosa z irského mechu, Eucheuman, Iridophycan, Hypnean, Fulcellaran) | Ano |
E 407a | Guma Euchema (syn. afinát řasy Euchema, Karagenan s obsahem celulózy, Částečně čištěný karagenan) | Ano |
E 410 | Karubin (Lokustová guma, Karob) | Ano |
E 412 | Guma guar (Guma cyamopsis, Guarová mouka, Guarová guma) | Ano |
E 413 | Traqant (Guma tragant) | Ano |
E 414 | Arabská guma (Akáciová guma) | Ano |
E 415 | Xanthan (Guma xanthan) | Ano |
E 416 | Guma karaya (Indický tragant, Guma sterculia) | Ano |
E 417 | Guma tara (Peruánský karubin) | Ano |
E 418 | Guma gellan | Ano |
E 426 | Sojová hemicelulosa | Ano |
E 431 | Polyoxyethylen (40) stearan (Polyoxyethylen (40) monostearát, Polyoxyl(40)stearát) | Ano |
E 432 | Polyoxyethylensorbitanmonolaurát /Polysorbate 20/ (Polysorbát 20, Tween 20) | Ano |
E 433 | Polyoxyethylensorbitanmonooleát /Polysorbate 80/ (Polysorbát 80, Tween 80) | Ano |
E 434 | Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát (Polysorbate 40) | Ano |
E 435 | Polyoxyethylensorbitanmonostearát (Polysorbate 60, Tween 60) | Ano |
E 436 | Polyoxyethylensorbitantristearát (Polysorbát 65, Tween 65) | Ano |
E 440 | Pektiny (Pektin, Amidovaný pektin) | Ano |
E 444 | Isobutyrát octanu sacharosy (Acetát-isobutyrát sacharosy, SAIB, Octanisomáselnan sacharosy) | Ano |
E 445 | Glycerolestery dřevných pryskyřic (Glycerolester borovicové pryskyřice, Pryskyřičný ester) | Ano |
E 450 | Difosforečnany (Pyrofosforečnany (Difosforečnan disodný, trisodný, tetrasodný, didraselný, tetradraselný, divápenatý, Dihydrogendifosforečnan vápenatý) | Ano |
E 452 | Polyfosforečnany (Metafosforečnany - Polyfosforečnan sodný -Grahamova či Maddrellova sůl, Polyfosforečnan draselný -Kurrolova sůl, Polyfosforečnan sodnovápenatý, Polyfosforečnan vápenatý) | Ano |
E 459 | Beta - cyklodextrin (cykloamyláza) | Ano |
E 461 | Methylcelulosa (Methylether celulózy) | Ano |
E 462 | Ethylcelulosa | Ano |
E 463 | Hydroxypropylcelulosa (Hydroxypropylether celulózy) | Ano |
E 464 | Hydroxypropylmethylcelulosa | Ano |
E 465 | Ethylmethylcelulosa (Methylethylcelulóza) | Ano |
E 466 | Karboxymethylcelulosa (syn. Celulosová guma, CMC, Sodná sůl karboxymethylcelulózy) | Ano |
E 468 | Zesiťovaná sodná sůl karboxymethylcelulosa (syn. Zesíťovaná celulosová guma) | Ano |
E 469 | Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulosa (syn. Enzymově hydrolyzovaná celulosová guma) | Ano |
E 470 (a) | Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin | Ano |
E 470 (b) | Hořečnaté soli mastných kyselin | Ano |
E 471 | Mono a diglyceridy mastných kyselin (z jedlých tuků) | Ano |
E 472 | Estery mono-a diglyceridů mastných kyselin s (a) kyselinou octovou, (b) mléčnou, (c) citrónovou, (d) vinnou, (e) mono- a diacetylvinnou ;(f) Směsné estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou a vinnou | Ano |
E 481 | Stearoyl-2-mléčnan sodný (stearoyl-2-laktylát sodný) | Ano |
E 482 | Stearoyl-2-mléčnan vápenatý (stearoyl-2-laktylát vápenatý) | Ano |
E 501 | Uhličitany draselné (Hydrogenuhličitan draselný, Bikarbonát draselný) | Ano |
E 504 | Uhličitany hořečnaté (Uhličitan hořečnatý, Hydroxid-uhličitan hořečnatý) | Ano |
E 511 | Chlorid hořečnatý | Ano |
E 512 | Chlorid cínatý | Ano |
E 517 | Síran amonný | Ano |
E 522 | Síran draselno-hlinitý | Ano |
E 523 | Síran hlinito-amonný | Ano |
E 528 | Hydroxid hořečnatý | Ano |
E 579 | Glukonát železnatý (Glukonan železnatý) | Ano |
E 585 | Mléčnan železnatý (Laktát železnatý) | Ano |
E 965 | Maltitol (i) Maltitol, (ii) Maltitol sirup | Ne |
E 967 | Xylitol | Ano |
E 968 | Erytritol | Ano |
E 1103 | Invertasa (druhy Saccharomyces) | Ano |
E 1200 | Polydextrozy (Modifikované polydextrosy) | Ano |
E 1201 | Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon) | Ano |
E 1202 | Polyvinylpolypyrrolidon (Síťovaný povidon) | Ano |
E 1404 | Oxidované škroby | Ano |
E 1410 | Fosforečnan škrobu (Fosforečnanový monoester škrobu, Fosfát škrobu) | Ano |
E 1412 | Zesíťovaný fosforečnan škrobu(Fosforečnanový diester škrobu, Zesíťovaný fosfát škrobu) | Ano |
E 1413 | Fosforečnan zesíťovaného fosforečnanu škrobu (Monofosforečnan škrobového difosforečnanu) | Ano |
E 1414 | Acetylovaný zesíťovaný fosforečnan škrobu (Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu) | Ano |
E 1420 | Acetylovaný škrob (Acetát škrobu) | Ano |
E 1422 | Acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu (Acetát zesíťovaného adipátu škrobu) | Ano |
E 1440 | Hydroxypropylester škrobu (Hydroxypropylškrob) | Ano |
E 1442 | Hydroxypropylester zesíťovaného fosforečnanu škrobu (Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu) | Ano |
E 1450 | Sodná sůl oktenyljantaranu škrobu (Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu, SSOS) | Ano |
E 1451 | Acetylovaný oxidovaný škrob | Ano |
E 1452 | Škrobový oktenylsukcinát hlinitý SAOS | Ano |
E 1505 | Triethylcitrát (Ethylcitrát, Citronan ethylnatý) | Ano |