- antioxidanty
- balicí plyny
- barviva
- emulgátory
- konzervanty
- kypřící látky
- látky zlepšující mouku
- látky zvýrazňující chuť
- leštící látky
- modifikované škroby
- nosiče
- odpěňovače
- pěnotvorná látky
- plnidla
- propelanty
- protispékavé látky
- regulátory kyselosti
- rozpouštědla
- sekvestranty
- sladidla
- stabilizátory
- tavicí soli
- zahušťovadla
- zpevňující látky
- zvlhčující látky
- želírující látky
Konzervanty zvyšují trvanlivost a zabraňují vzniku mikroorganismů, které by mohly být pro lidský organismus škodlivé. Pokud mikroorganizmy začnou reagovat s potravinou může dojít ke změnám vzhledu, vůně, tvaru, nutriční hodnoty či dokonce ke vzniku toxinů, které mohou být pro člověka velmi nebezpečné.
Lidstvo proto již v dávné minulosti vyhlásilo válku neviditelnému nepříteli - kvasinkám, plísním a bakteriím. Mezi konvenční zbraně této války patří fyzikální pochody sloužící k usmrcení nepřítele: vaření, pasterizace, sterilizace, chlazení, mražení a sušení. V týlu nepřítele pak pracují tajní agenti přátelské mikrobiální látky, například bakterie používané při konzervaci fermentací.
Neméně oblíbené jsou v této válce chemické zbraně, tak zvané konzervanty. Mezi první konzervační činidla patřila pravděpodobně sůl. Konzervanty tvoří necelé jedno procento z celkového množství používaných přídatných látek. V posledních desetiletích se ale používají stále častěji. Je to i proto, že se stále více spoléháme na různé polotovary a předpřipravená hotová jídla. Od potravin navíc očekáváme, že budou k dostání po celý rok, a že budou mít dostatečně dlouhou dobu trvanlivosti.
Mezi nejčastěji používané konzervanty patří kyselina sorbová a její sole sorbany (E 200 - E 203), kyselina benzoová a benzoany (E 210 - E 213), parabeny (E 214 - E 219), siřičitany (E 220 - E 228) a dusitany a dusičnany (E 249 - E 252).
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 200 | Kyselina sorbová | Ne |
E 202 | Sorban draselný (Sorbát draselný) | Ne |
E 203 | Sorban vápenatý (Sorbát vápenatý) | Ne |
E 210 | Kyselina benzoová | Ne |
E 211 | Benzoan sodný (Benzoát sodný ) | Ne |
E 212 | Benzoan draselný (Benzoát draselný) | Ne |
E 213 | Benzoan vápenatý (Benzoát vápenatý) | Ne |
E 214 | Ethylparahydroxybenzoát (Ethylparaben, Ethylester kyseliny p-hydroxybenzoové) | Ne |
E 215 | Ethyl-p-hydroxybenzoát sodná sůl (Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl) | Ne |
E 218 | Methyl-p-hydroxybenzoát (Methylparahydroxybenzoát, Methylparaben, Methylester kyseliny p- hydroxybenzoové) | Ne |
E 219 | Methyl-p-hydroxybenzoát sodná sůl (Methylparahydroxybenzoát sodná sůl) | Ne |
E 220 | Oxid siřičitý | Ne |
E 221 | Siřičitan sodný | Ne |
E 222 | Hydrogensiřičitan sodný | Ne |
E 223 | Disiřičitan sodný (Pyrosiřičitan sodný) | Ne |
E 224 | Disiřičitan draselný (Pyrosiřičitan draselný) | Ne |
E 226 | Siřičitan vápenatý | Ne |
E 227 | Hydrogensiřičitan vápenatý | Ne |
E 228 | Hydrogensiřičitan draselný | Ne |
E 234 | Nisin | Ne |
E 235 | Natamycin (syn. Pimaricin) | Ne |
E 239 | Hexamethylentetramin (Urotropin, Methenamin, Hexamin) | Ne |
E 242 | Dimethyldiuhličitan (Dimethyldikarbonát, DMDC, Dimethylpyrokarbonát) | Ne |
E 249 | Dusitan draselný | Ne |
E 250 | Dusitan sodný | Ne |
E 251 | Dusičnan sodný (Chilský ledek) | Ne |
E 252 | Dusičnan draselný (Ledek) | Ne |
E 260 | Kyselina octová | Ano |
E 261 | Octan draselný | Ano |
E 262 | Octany sodné (i) Octan sodný (ii) Hydrogenoctan sodný (Diacetát sodný) | Ano |
E 263 | Octan vápenatý | Ano |
E 280 | Kyselina propionová | Ne |
E 281 | Propionan sodný (Propionát sodný) | Ne |
E 282 | Propionan vápenatý (Propionát vápenatý) | Ne |
E 283 | Propionát draselný | Ne |
E 284 | Kyselina boritá | Ne |
E 285 | Tetraboritan sodný (Borax) | Ne |
E 385 | Dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové /EDTA/ (Vápenato-disodná sůl EDTA, Edetát vápenato-disodný, ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný) | Ano |
E 519 | Síran měďnatý | Ano |
E 1105 | Lysozym (Lysozym hydrochlorid, Muramidáza) | Ne |